lauantai 4. toukokuuta 2024

4.5.2024 Warren Buffett, Berkshire Hathaway yhtiökokous, Omaha NE

 Juha Vikman 4. & 5.5.2024

Aluksi Berkshire Hathawayn (BRK) uutinen: BRK on myynyt 13% Apple-omistuksestaan ensimmäisellä neljänneksellä "verotuksellisista syistä". Tämä tarkoittaa, että BRK:n kassavarat ovat 182 mrdusd*. Mihin Buffett aikoo käyttää yhtiön valtavaa kassaa?

Berkshire Hathawayn (BRK) 2024 ensimmäisen neljänneksen tulokset:

Neljänneksen voitto oli 12,8 mrdusd, vuosi sitten oli 35,5 mrdusd.

Operatiivisen toiminnan tulos oli 11.2 mrdusd, viime vuonna 8,1 mrdusd.

Ensimmäistä kertaa yhtiökokouksesta striimataan kokouksen joka vuosi avaava filmi. BRK-movie keskittyy kokonaan Charlie Mungeriin.

Buffett käy läpi ensimmäistä neljännestä. Operatiivista voittoa BRK tekee noin 100 musd päivässä läpi vuoden.

Kysymyssessio alkaa - Ensimmäinen kysymys koskee Applen asemaa BRK:n sijoitussalkussa. "Apple on BRK:n keskeisiä sijoituksia kuten Coca-Cola ja American Express. Luultavasti omistamme niitä silloinkin, kun Greg (Abel) ottaa tämän paikan." Jälleen vahvistus Greg Abelin roolista Buffettin työn jatkajana.

"Luultavasti korkeammat verot ovat tulossa. Hallinto haluaa suuremman osan BRK:n voitoista, ja se on meille ok."

"Jos teemme jonkin suuren kaupan, se tapahtuu todennäköisesti USAssa." Myöhemmin Buffett kertoo tutkivansa parhaillaan ostokohdetta Kanadasta.

"En tiedä mitään tekoälystä. Näin hiljattain itseni sanomassa jotain, eikä edes tyttäreni pystynyt tunnistamaan sitä väärennökseksi. Olen huolissani."

Ajit Jain:" Vakuutusyhtiömme GEICO ei ole teknologisesti niin hyvä analysoimaan dataa - ja hinnoittelemaan riskiä -  kuin pitäisi. Olemme parhaita jäljessä, ja toivomme saavamme alan parhaat data-analyysit vuoden 2025 loppuun mennessä.

Ajit Jain:"Ilmastonmuutos - samoin kuin inflaatiokin - voi olla oikein tulkittuna hyvä bisnes."

Pikkupojalta loistava kysymys mkrofoniin: "Jos sinulla olisi vielä yksi päivä Charlien kanssa, mitä tekisit?".  Buffett: "Meillä oli Charlien kanssa aina hauskaa, pelasimme sitten golfia tai tennistä. Olisimme tehneet samaa kuin muinakin päivinä. En tunne ketään muuta, joka olisi ollut huipulla 99-vuotiaana. Tämä oli mielenkiintoinen kysymys!"

Buffettilta kriteeri johtajaksi BRK-konserniin haluaville: "Joka haluaa jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana, ei tule meille valituksi."

Becky Quick kysyi Saksasta tulleen kysymyksen rautatieyhtiön BNSF:n lupaavien näkymien heikkenemisestä ja jäämisestä muiden alan yhtiöiden tuloksista jälkeen. Vuosia sitten Buffett kehui BNSF:n näkymiä, ja uskoi sen saavan BRK:n suojissa suurella investointiohjelmalla pysyvän kilpailuedun. Vaikka kysymys oli osoitettu suoraan Buffettille, hän siirsi vastauksen oikopäätä Greg Abelille. And Greg delivered: Hän kertoi kaiken alkaneen koronavuodesta, ja he yhdessä rautatieyhtiön johdon kanssa uskoivat kysynnän laskun olevan välivuosi, jonka jälkeen kysyntä palaa normaaliin ja ylikin. He päättivät jatkaa investointiohjelmaa ja panostaa kunnolla koronavuonna patoutuneeseen kysyntään. Mutta koronan jälkeen nousivatkin kulut; henkilöstökulut, energia, materiaalit ja kaikki liiketoiminann kustannukset. Eikä sitten kysyntä räjähtänytkään. Lopputuloksena on kuluiltaan raskas yhtiö, joka kohtasi hitaasti kasvavan kysynnän. Muut rautatieyhtiöt olivat varovaisempia, eikä niillä ole BRK:n kaltaista superrikasta isäntää, joka pystyi panostamaan enemmän kuin muut. Ilmeisesti BNSF:n tärkeimmät kilpailijat ovat pörssiyhtiöitä, joiden holtitonta investointintoa hillitsee epäsuorasti sijoittajat. Nyt BNSF:ssä on käynnissä saneeraus, jonka odotetaan jatkuvan vuodelle 2025 puolelle. Terävä ja rehellinen analyysi syistä ja seurauksista.

Toinen terävä huomio Greg Abelilta: " Tim Cook on osoittanut, ettei kukaan ei ole korvaamaton." Tällä Abel viittaa kuinka yhtiötä voi johtaa menestyksekkäästi legendaarisen Steve Jobsinkin jälkeen. Taitava kuvaus BRK:n johtamisen jatkosta. 

Yleisökysymys Buffettilta miten valitsisi sijoituskohteet, jos hänen olisi aloitettava sijoittajan ura alusta uudelleen. "Pitää olla "love for the subject", eli kerätä tietoa ja sijoittaa kiinnostaviin ja ymmärrettäviin bisneksiin. Buffettin mukaan heitä ei harmita arvokkaiksi nousseet missatut sijoituskohteet, joiden bisnestä eivät onnistuneet kunnolla ymmärtämään. Buffettin mukaan Greg Abelin vahvuus on juuri ymmärtää eri bisnesten logiikkaa.

Yksi kysymys oli mitä BRK:n bisnestä tekoäly uhkaa eniten? "Ehkä niitä, joissa on eniten inhimillistä työtä." Buffett vertaa tekoälyä muutaman kerran tylysti atomipommin keksimiseen.


Yhteenvetona on kunnioitettava 93-vuotiaan Buffettin kestävyttä vastata lähes viiden tunnin ajan kysymyksiin. Toisaalta uusia oivaltavia ajatuksia oli harvakseltaan (tekoäly ja USAn yritysveron nousun ennustaminen), ja vastaukset olivat joskus pitkiä ja verkkaisia. Charlie Mungerin poismenoa kunnioitettiin tyylikkäästi menemättä henkilökohtaiseen surutyöhön. Greg Abel nosti vastauksillaan osakkeitaan Buffettin manttelinperijänä.


*Korjattu aikaisempi tieto 189 mrdusd