perjantai 26. helmikuuta 2021

Buffettin kirje tulee - oletko valmis?

 Kassavirtablogi 26.2.2021

Juha Vikman



Buffettin kirje tulee – oletko valmis?


Viime torstain vastaisena yönä varmistui se, että sijoittajajättiläinen Warren Buffettin osakaskirje julkaistaan iltapäivällä 27. helmikuuta. Jokavuotisessa kirjeessään Berkshire Hathaway -yhtiön osakkeenomistajille Buffett analysoi edellisen vuoden tapahtumia ja trendejä.

Kirje on julkaistu tauotta vuodesta 1965. Sitä seurataan suurella mielenkiinnolla kaikkialla maailmassa. Kirje on modernin bisneskirjallisuuden klassikko, näkemyksellisyydessään ja tyylissään ainutlaatuinen.


Annus horribilis. Odotukset Buffettin näkemyksiä kohtaan ovat suuremmat kuin kenties koskaan aikaisemmin. Onhan USAn sijoitusmarkkinoilla ollut viimeisen vuoden aikana erikoisia ilmiöitä läpi vuoden.

Pandemia, alhainen korkotaso, kryptovaluutat, kannattamattomien kasvuyhtiöiden kurssinousut ja joidenkin osakkeiden ”mean-rally”. Mielenkiintoinen teema ovat myös ns. SPACit (Special Purpose Acquisition Company), jotka ovat yksi sijoitusmaailman kuumia aiheita. Ottaako Buffett näihin kantaa?

Buffettin läheisin työtoveri ja yhtiökumppani Charlie Munger vertasi hiljattain bitcoinia sarkastisesti ketunmetsästykseen Oscar Wilden sanoilla – ”the unspeakable in pursuit of the uneatable”. Munger puhui Daily Journalin yhtiökokouksessa Los Angelesissa keskiviikkona 24. helmikuuta. Hän tuomitsi myös Robinhoodin kaltaiset osakevälittäjät ja Teslan arvostuksen.

Buffettilta odotetaan itsekriittisyyttä; Berkshiren kehitys SP500 -indeksiin verrattuna on ollut heikkoa. Hän saattaa myös antaa näkemyksensä siitä, miten olisi suhtauduttava nopeasti nousseiden korkojen vaikutukseen osakkeiden arvostuksiin.


Historiallisia ilmoituksia? Suuri odotus kohdistuu siihen, antaisiko Berkshire Hathaway vihdoin lupauksen osingon maksamisesta. Yhtiö on täynnä rahaa eikä ostettavia kohteita tunnu löytyvän.

Ilmoitus olisi historiallinen, koska BRK on tunnettu vuosikymmeniä yhtiönä, joka ei ole maksanut osinkoa. Buffett on toistuvasti sanonut, että jos osakkeenomistajilla on parempia kohteita osinkorahoille, heidän pitää ”ottaa omistuksensa ja juosta”. 

Muita mahdollisia kirjeen aiheita ovat omien osakkeiden hankinta sekä Applen ja BRK:n osakkeen arvo. Ja tietenkin kaikki odottavat, milloin tulee 90-vuotiaan Buffettin ilmoitus omasta vetäytymisestään ja jatkajastaan. ”Omahan oraakkeli” on valmistellut asiaa jo vuosia, mutta lopullinen ilmoitus olisi silti valtava uutinen.

Tulkinta Buffettin kirjeestä on saatavilla loppuiltapäivästä lauantaina 27.2. osoitteesta www.kassavirtaohjaus.fi