lauantai 1. toukokuuta 2021

Warren Buffett 1.5.2021 - Berkshire Q1/21 ja yhtiökokous

 Tampere, 1.-2.5.2021


Berkshire Hathawayn (BRK) yhtiökokous pidetään poikkeuksellisesti Los Angelesissa. Koska yli 30.000 osakkeenomistajaa ei pandemian vuoksi voi nut kutsua Omahaan, päätti Buffett viedä on-line -kokouksen hänen yhtiökumppaninsa Charlie Mungerin luokse.

Kokouksen aluksi Buffett esittely listan 20 maailman suurimmasta yhtiöstä markkina-arvolla mitattuna. Listan kärjessä Apple, ja sitten Saudi Aramco. Lista yhtiöistä 13 on Usasta, ja 5/6 kärkisijasta on sieltä. Buffettin mukaan se kertoo, että USAn markkinatalous toimii ja on hyvä maaperä bisnekselle.

Sitten Buffett kysyy "kuinka moni listan yhtiöistä on siellä 30 vuoden kuluttua?" Perspektiivin vuoksi Buffett esitti listan maailman 20 suurimmasta yhtiöstä markkina-arvoltaan vuonna 1989. Siellä on 6 Usasta ja 13 Japanista. Mutta pointti on se, ettei yksikään vuoden 1989 listalta ole enää vuoden 2021 listalla. Tarinan opetus on, ettei nyt varmat asiat ole niin varmoja tulevaisuudessa. Sijoittajille mietittävää...

Buffett kertoi taustaa lentoyhtiöiden myynnilleen tappiolla viime keväänä. Kun pandemia iski lentoyhtiöihin, Berkshire myi, ettei yhtiöillä olisi superrikasta omistajaa. Luultavasti yhtiöt eivät olisi silloin saaneet niin paljon apua liittovaltiolta. Tätä logiikkaa Buffett ei ole aikaisemmin paljastanut, eikä sitä ole kukaan osannut aprikoidakaan. Taitavaa BRK-osakkeenomistajien suojelemista.

Buffett kertoi, ettei ole koskaan suositellut BRK:n osakkeiden ostamista kenellekään. Hän suosittelee SP500 -indeksirahastoon sijoittamista. Monet BRK:n osakkeenomistajat Buffettin mukaan aikovat omistaa yhtiön osakkeita kuolemaansa saakka. Samassa yhteydessä Buffett kertoi ajatuksiaan omien osakkeiden ostamisen ja osingonmaksun välillä. Osinkoa maksetaan myös niille, jotka eivät tarvitse juuri nyt rahaa. Siksi on parempi ostaa omia osakkeilta niiltä, jotka haluavat luopua niistä saadakseen rahaa.

Munger kertoi, että ekonomistit ovat hämmästyneitä 0-koroista. Hänen mukaansa maailma onkin monimutkaisempi kuin luultiin. Buffett siteerasi Nobel-palkittua (v. 1970) taloustieteilijää Paul Samuelsonia, joka mainitsi kirjassaan, ettei 0-korkoja voi koskaan tulla. Korkotaso on Buffettin mukaan kuin painovoima, jonka aleneminen muuttaa kaiken omaisuuden arvoa. Ja kun valtiot voivat lainata rahaa negatiivisilla koroilla, se on kuin painovoima häviäisi kokonaan. Se johtaa hulluihin laskelmiin, eikä kukaan tiedä seurauksia.

Kysyttäessä makrotalouden kehitystrendeistä, Buffett vastasi, ettei usko BRK:n voivan tehdä rahaa laatimalla makrotalouden ennusteita.

BRK on huomannut hintojen nousevan ja inflaatiopaineiden kasvavan. Me nostamme hintoja, ja meille nostetaan hintoja. Merkittävä inflaatio on näköpiirissä. Talous on tulikuuma, emmekä odottaneet sitä.


Odotukset Q1/21

- Vuonna 2020 Q1 osakekohtainen tulos oli -20.44 usd suurten arvonmuutosten vuoksi

- Vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä yhtiö osto omia osakkeitaan 9 mrdusd:lla, ja koko viime tilikauden omien ostojen määrä oli 25 mrdusd. Saa nähdä jatkaako Buffett Applen viitoittamaa tietä, jossa ilmoitetaan suuresta omien osakkeiden osto-ohjelmasta (Applen osto-ohjelma n. 4 % markkina-arvosta). 

Klo 14.58 osavuosikatsaus ilmestyi:

- Nettotulos 11,7 Mrdusd

- Operatiivinen tulos (=Buffettin oma kannattavuuden mittari) 7,0 mrdusd, joka on 39,8% suurempi kuin Q4/20. Nousua viime vuoden Q1 verrattuna on 19,5%

- Omia osakkeita yhtiö hankki 6,6 mrdusd:lla Q1/21

- Operatiivisen toiminnan kassavirta 9,3 mrdusd

- Kassavarat kasvaneet Q1/21 aikana 7,2 mrdusd