Bisneksestä on kirjoitettu kirjoja kilometreittäin. Joka päivä kustantajat lupaavat, että juuri tullut uutuus avaa johtamisen salat aivan uudella tavalla. Tästä huolimatta vain harvat avaavat bisneksen perustotuuksia. Self-help -kirjojen joukossa on hämmästyttävän vähän käytännöllisiä, omaan kokemukseen pohjautuvia tekstejä, joista kuultaisi läpi kokonaisnäkemys.
Buffettia lukiessa tulee mieleen, että monet hänen löydöksistään ovat lähellä itsestäänselvyyksiä, mutta koska ihminen päättävimmin torjuu ilmeisimmät totuudet, selvien asioiden oppimiseen menee usein vuosia. Silloin takana saattaa olla vaikeuksien ketju ja jopa turha konkurssi.
Turha konkurssi tarkoittaa, sitä, että yrittäjä tekee virheitä jotka olisi ehkä voitu välttää, jos kotiläksyt olisi tehty kunnolla. Ehkä on lähdetty liian aikaisin ja valmistautumattomina ulkomaille, yritys on saanut jonkin hataran kontaktin ulkomaille ja nojaa siihen suurin odotuksin. Tai sitten päästetään sinänsä tarpeellinen optimismi irti narusta ja yliarvioidaan asiakkaiden kiinnostus tuotteeseen, omat haaveet korvaavat lahjomattomat havainnot.
Kokemattomuus ei ole sinänsä kuolemansynti, mutta voi kasvaa kohtalokkaaksi virheeksi. Omasta kokemuksesta olen havainnut, että virheitä on kahdenlaisia, harmillisia ja kohtalokkaita.
(Kirjasta Hyvä Omistaja)