tiistai 9. elokuuta 2022

Kestääkö Buffettin kaali?

 Juha Vikman   Kassavirtablogi 9.8.

Kestääkö Buffettin kaali?

 

Warren Buffettin yritys- ja sijoitusjättiläinen Berkshire Hathaway (BRK) julkaisi vuoden 2022 toisen neljänneksen tuloksen lauantaina 6.8. Viime vuoden vastaavan ajankohdan 28 miljardin voitto vaihtui 44 miljardin tappioksi.

Luku on tyrmäävän suuri ja panee kysymään miten tätä kestää kukaan. Iskeekö paniikki konkarisijoittajaan? Toipuuko tästä edes BRK:n kokoinen mammutti?

Buffett itse tuskin hätäilee ja saattaa olla jopa tyytyväinen. Hän mittaa yhtiön menestystä operatiivisen toiminnan tuloksella. Operating earnings tarkoittaa liiketoimintojen nettotulosta ilman sijoitusten (=osakkeiden) arvonmuutosta.

BRK:n operating earnings kakkosneljänneksellä oli 9,3 miljardia, kun vuosi sitten vastaava oli luku 6,7 miljardia. Kasvua on tullut siis 39%.

Onko tämä vain silmänkääntötemppu, jolla viedään huomio siitä, että osakemarkkinoilla turskaa on tullut rajusti?

Ei, sanoisi buffetisti. Ensinnäkin 44 miljardia kuulostaa rajulta luvulta ja onkin sitä, mutta tilanne muuttuu, jos mittatikuksi otetaan BRK:n oma pääoma. Sitä oli kvartaalin alussa 514 miljardia dollaria, joten osakkeiden sulaminen vei siitä lopulta vain 8,6 %. Tämä alkaa kuulostaa jo enemmän kausivaihtelulta kuin katastrofilta.

Lauantain tiedotteessa Buffett varoittaa arvonmuutosten antavan harhaanjohtavan kuvan niille sijoittajille, jotka eivät tunne laskentasääntöjä. Laskentasäännöt tässä tarkoittavat sitä, että BRK:n on pakko kirjata tappioksi realisoitumaton tappio. Siksi Warren pyytää huomaamaan, että yhtiö ei ole välttämättä tehnyt huonoja sijoituksia, ne vain heiluvat vahvasti tällä hetkellä.

Jälleen kyse on aikaperspektiivistä, kuten Buffettin opeissa tärkeää on. Vuoden toisella neljänneksellä korkotason nousu ja inflaatiohuolet painoivat osakekursseja kautta linjan. Usein lyhyt ja pitkä tähtäin antavat vastakkaisia signaaleja samasta asiasta.

Jos sijoittajan tähtäin on lyhyt, laskevat osakesijoitukset ovat tietenkin vaarallisia. Mutta pitkällä tähtäimellä asia muuttuu erinäköiseksi. Laskeva kurssi tarkoittaa sitä, että sijoittaja saa hyvää halvemmalla – siis niitä samoja osakkeita, joihin hän on päättänyt huolellisen valmistelunsa ja ymmärryksensä pohjalta uskoa. Muutenkin bisneksessä lyhyellä tähtäimellä ”kannattaa” tehdä jotain, mutta pitkällä tähtäimellä ei. Esimerkiksi nopea myyntihintojen korotus tuottaa kvartaalille hyvän tuloksen, mutta saattaa samalla karkottaa asiakkaita ja avata markkinoita kilpailijoille.

Asia palaa siis oppiin, joka on yksi Buffettin tärkeimmistä: ”Pelkää kun muut ovat rohkeita, ole rohkea, kun muut pelkäävät.” Buffett noudattaa itse omaa ohjettaan sillä, että BRK on käyttänyt vahvaa kassavirtaansa ja ostanut 11 miljardilla energiayhtiö Occidental Petroleumin osakkeita ja lähes 12 miljardilla vakuutusyhtiö Alleghanya.

Jos siis kysytte, mikä on siis Buffettin menettely epävarmassa ja laskevassa markkinassa ­– myy, osta vai pidä – vastaus näyttää olevan varsin selkeä.